Nyheter
2013-04-10

KP:s tidningsskola för unga elever

Att skriva, ta bilder, forma tidning och vara källkritisk är vad eleverna lär sig när KP Tidningsskolan kommer på besök. Kamratpostens chefredaktör Lukas Björkman anser att alla som konsumerar tidning har nytta av att känna till hantverket, och målet med skolan är att KP ska inspirera skolklasserna att starta egna tidningar.

– KP Tidningsskolan är en tjänst som skolor kan köpa in från våra före detta medarbetare Oskar Ekman och Per Bengtsson. Det man får för pengarna är en eller två heldagar med tidningskunskap, teoretisk och praktisk, för klassen. Målet är att det ska mynna ut i att en skoltidning startas. Alla elever som deltar får naturligtvis en KP-tidning och ett KPresskort som bevis för att de gått utbildningen.

Vad får eleverna lära sig?

– Så mycket som möjligt om hur man gör en tidning. Det handlar om text, bild, form, källkritik och mycket mera.

Hur stort har intresset varit ute bland skolorna?

– Relativt stort. Men jag tror på en boom till hösten. Då hinner skolorna söka pengar. Även om det bara handlar om några tusenlappar, så har många skolor inget utrymme.

Vilken är KP:s ambition med tidningsskolan?

– Att synas mer ute i skolorna. Och att alla som gått KP Tidningsskolan ska lämna skoldagen med både ett leende på läpparna och nya kunskaper i bakhuvudet.

Vad betyder presskortet som ni delar ut?

– Det betyder att vi gjort något litet extra för dem som går Tidningsskolan. Och det hoppas och tror jag att eleverna känner. Jag minns att jag och mina kompisar gillade sådana där kursbevis och diplom när vi var barn, och det har nog inte ändrats. Jag minns till exempel att jag länge hade kvar mitt körkort som jag tog i Legolands trafikskola.

Är du nyfiken på hur KP Tidningsskolan fungerar i praktiken? Läs mer här.