Nyheter
2018-05-03

Pressfrihetens dag: Expressen uppmärksammar tystade journalister med tomma sidor.

Expressen uppmärksammar tystade journalister med tomma sidor.

Vi tänker idag särskilt på journalisten Dawit Isaak och förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslade utan rättegång.

Trehundra journalister sitter fängslade världen över och många fler hotas till tystnad. På internationella pressfrihetens dag som infaller i dag, 3 maj uppmärksammar Expressen situationen och betydelsen av fri press. Tidningens förstasida och stora delar av tidningssidorna lämnas tomma bortsett från bylines med fängslade journalister.

Alla läsare kan också skicka ett vykort till Eritrea och Kinas ambassad via Expressen med krav på att släppa Dawit Isaak och Gui Minhai. 

– Vi som kan skriva och tala fritt, ja, till och med har ynnesten att försörja oss på det, har en förbannad skyldighet att engagera oss för dem vars röst förtrycks. Jag är faktiskt förvånad att inte ännu fler tar tillfället i akt på pressfrihetens dag och uppmärksammar frågan, säger Karin Olsson, kulturchef på Expressen. 

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson betonar att yttrandefrihet och pressfrihet alltid har varit hjärtefrågor för tidningen, och att man gärna bidrar till att frågan lyfts och diskuteras.

– Expressen har alltid värnat det fria ordet, från lanseringen under ett brinnande andra världskrig med ställningstagandet mot nazism till anställandet av den första svarta utrikeskorrespondenten i apartheidens Sydafrika och, fortsatt, till dagens journalistik om fängslade publicister som bland andra Dawit Isaak och Gui Minhai, säger Thomas Mattsson.

– Vi påminner varje dag på sajten och i tidningen om det vansinniga i att Dawit Isaak har suttit fängslad i, i dag, 6 066 dagar och Gui Minhai i 925 dagar. I dag tar vi hjälp av våra läsare. På sajten kan man under dagen lämna en uppmaning om att släppa Dawit Isaak och Gui Minhai fria. Vi kommer att vidarebefordra dessa namnunderskrifter till den eritreanska och den kinesiska ambassaden. Går man förbi Pressbyrån på Centralen i Stockholm, Göteborg eller Malmö kan man få två förfrankerade vykort som är adresserade till dessa ambassader med samma uppmaning: släpp Dawit Isaak och Gui Minhai fria, säger Thomas Mattsson.