Nyheter
2012-04-27

Pris till Kalla fakta

TV4:s samhällsprogram Kalla fakta har vunnit förstapris vid den internationella film & tv-galan New York Festivals för sin granskning av drottning Silvias fars, Walther Sommerlath, nazistiska kopplingar. Priset delades ut vid New York Festivals årliga prisceremoni på tisdagen i Las Vegas, USA.

Kalla faktas dokumentärprogram Sanningen om Sommerlath, med den engelska titeln A royal nazi secret, var utvalt till final i två kategorier i dokumentärklassen: History & society samt Social issues/current events. Dokumentären vann förstapriset (Gold medal) i kategorin History & society. 

Det är första gången en svensk dokumentärproduktion vinner det finaste priset vid New York Festivals, och Kalla faktas redaktionschef Johan Åsard är naturligtvis mäkta stolt:

– Det här är ett fantastiskt fint erkännande av vårt journalistiska arbete. Det visar också att Kalla faktas journalistik håller högsta internationella kvalitet. 

Kalla faktas program om Walther Sommerlath sändes ursprungligen i november och december 2010 i TV4. I programmen avslöjades att den fabrik som Walther Sommerlath drev under andra världskriget i Berlin hade tillhört en judisk ingenjör, Efim Wechsler, och att Sommerlaths övertagande av fabriken var ett led i den så kallade ariseringen av judiska företag. Ariseringen syftade till att beröva judarna i Tyskland alla ekonomiska rättigheter och egendomar. 

– Det här har varit ett sant lagarbete med många inblandade, reportrar, researchers, redigerare med mera. Det har varit ett ovanligt avancerat journalistiskt projekt som har krävt mycket av alla inblandade som har all anledning att ta åt sig äran för det här fina priset, säger Johan Åsard. 

Sanningen om Sommerlath tilldelades TV-priset Kristallen 2011 i kategorin Årets granskning. Reportrarna Henrik Brandão Jönsson, Mats Deland och Fredrik Quistbergh nominerades till Stora Journalistpriset i kategorin Årets avslöjande samt till Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden 2011 för sina insatser i arbetet. 

 – Det har varit ett extremt komplicerat jobb, delvis eftersom vi jobbat mot hovet som är en sluten värld, berättar Fredrik Quistbergh. Men det är också ett mycket viktigt jobb, eftersom allmänheten har rätt att veta den historiska sanningen. Guldmedaljen är ett bevis på att svensk grävande journalistik håller yttersta världsklass.