Nyheter
2011-03-22

Sju miljoner pocketböcker blir klimatsmarta

Idag lanserar Månpocket och Bonnier Pocket Klimatsmart pocket: en ny miljövänligare pocketbok. En klimatsmart pocket är FSC-certifierad, klimatkompenserad och stödjer Världsnaturfonden WWFs klimatarbete. På ett år handlar det om cirka 7 miljoner pocketböcker som produceras miljövänligare. (Se en film som visar hur det fungerar här.)

– Pocket är en bruksvara som trycks i väldigt stora upplagor, därför känns det extra motiverat att ta ett steg i en mer miljövänlig riktning, säger Teresa Knochenhauer, förlagschef för Månpocket och Bonnier Pocket.

FSC, som står för Forest Stewardship Council, är en organisation som verkar för ett ansvarsfullt skogsbruk. Böckerna trycks i Sverige för att undvika långa transporter, och förlagen kompenserar för de utsläpp som inte går att undvika genom Climate Friendly. Förlagen stödjer även WWF:s klimatarbete ekonomiskt.

Bonnier Pocket och Månpocket har jobbat med satsningen i över ett år, och i mitten av april landar de första 16 klimatsmarta pockettitlarna i handeln.  Från och med nu kommer i princip alla titlar som ges ut på de två förlagen att vara tryckta på det nya, mer miljövänliga sättet.

– Vi väljer material med omsorg vid varje produktion, men vi värnar om den konstnärliga friheten för våra upphovsmän. I de få fall vi kommer att tillämpa finesser, på till exempel omslagen, som inte riktigt lever upp till kvalitetskraven ur miljösynpunkt kommer vi inte att märka boken med klimatsmart och vi kompenserar naturligtvis fullt ut för dessa, även om resten av boken är miljöanpassad, säger Teresa.

Det är ofta konsumenten som får betala i slutändan för sitt klimatsmarta eller ekologiska val. Så icke i fallet med pocketböcker:

– Det är klart att vår miljösatsning medför ökade kostnader på olika sätt för Månpocket och Bonnier Pocket men jag är övertygad om att det är en väl använd investering för framtiden ur många aspekter. De klimatsmarta böckerna kommer inte att bli dyrare än vanliga pocketböcker, säger Teresa.

Första klimatsmarta boken ut är Mian Lodalens Tiger.

– Jag känner mig jätteglad över att tillhöra ett förlag som tar steget att arbeta mot en grönare bokproduktion. Och lite extra kul så klart att min senaste roman får vara med i detta pionjärprojekt. Att arbeta för en hållbar utveckling, mer miljövänligt för att rädda planeten är en gigantisk utmaning för hela mänskligheten. En kan inte göra allt, men många kan göra mycket. Månpocket och Bonnier Pocket håller i bokbranschens startpistol, jag hoppas att alla andra förlag inspireras att följa efter, säger Mian Lodalen.