Nyheter
2013-01-15

Sökyra på alltommat.se

Julskinka, griljering, mjuk pepparkaka, lussebullar, hummer och oxfilé är några av sökorden som lett besökarna till alltommat.se under jul. Drygt 2,6 miljoner sidvisningar mellan jul och nyår är rekord, och enligt webbredaktör Hanna E Lindberg har det verkligen gått galet bra. Förra julen trodde hon nästan att siffrorna visade fel med drygt 2 miljoner sidvisningar men den här julen blev det ännu mer. Under bara en vecka. Före jul var det 1,7 miljoner sidvisningar/vecka, vilket också är väldigt bra.

Runt 80 procent av besökarna kommer in via Google, och runt jul är det alltså klassisk jul- och nyårsmat som eftersöks.

Hur ser trafiken ut en vanlig vecka jämfört med de stora mathelgernas glädjesiffror? 

– Vi har runt 200 000 unika besök i veckan, eller 850 000 sidvisningar. Vi jobbar hela tiden med att öka trafiken och har lyckats väldigt väl. Under 2012 har de unika besöken ökat med 50 procent jämfört med 2011.

Vad har ni gjort för att få sådan snurr på sajten? 

– Sedan drygt ett år jobbar vi här på Digitala Medier på ett nytt sätt. Jag har lagt ner mycket tid på att undersöka hur besökarna beter sig på sajten, och har arbetat analytiskt och målinriktat med sökordsoptimering. Det är roligt att se att det strukturerade arbete vi gjort har gett resultat.

Hur får man till den där sökordsoptimeringen? 

– Vi vill självklart hamna i topp på Google på populära sökord. Man arbetar med nyckelord och språket är instrumentellt jämfört med tidningsspråk som bygger mer på känsla och samspel med bilder. Rubrikerna på sajten anpassas efter det språk vi använder när vi söker på nätet.

Kan du ge ett konkret exempel på hur ni skriver då? 

– Äppelkaka kallar vi för äppelkaka eller ”Recept på äppelkaka” istället för ”Farmors favoritkaka”. Det kan låta som en tråkig rubrik, men det är väldigt effektivt.

google.se/trends kan man skriva in valfritt sökord för att se hur och när just det ordet är hett. Skriver du in Allt om Mat kommer det upp ett diagram som visar tydligt hur googlesökningarna ökar dramatiskt varje december.