Nyheter
2016-05-05

Svensk Filmindustri blir SF Studios

Svensk Filmindustri har varit synonymt med svensk film sedan starten den 27 december 1919, vilket gör det till ett av världens äldsta filmbolag. Genom åren har Svensk Filmindustri, numera SF Studios, producerat flera hundra filmer och byggt upp ett rättighetsbibliotek på över 1 800 nordiska titlar.

Svensk Filmindustri grundades 1919, vilket gör det till ett av de äldsta filmbolagen i världen. Alltsedan dess har bolaget, numera SF Studios, byggt upp ett bibliotek med filmrättigheter med fler än 1 800 nordiska titlar. 

Sedan 2012 ingår AB Svensk Filmindustri/SF Studios i Bonniers affärsområde Bonnier Growth Media, och man har på kort tid ställt om verksamheten till en digital verklighet, samt börjat arbeta mer globalt. Under våren har man också lanserat playtjänsten SF Kids, som riktar sig mot barn och familjer.

– Att byta namn är mer än bara en kosmetisk åtgärd. AB Svensk Filmindustri är hopplöst svårt att kommunicera utanför Sverige. I USA och Europa kallar man oss bara för ”Svensk”. Dessutom är vi faktisk idag ett nordiskt bolag med verksamheter också i Norge, Danmark och Finland. SF Studios är gemensamt och tydligare för hela den nordiska verksamheten och mer internationellt gångbart. Det är viktigt för oss nu när vi arbetar mer och mer med Nordiska och internationella produktioner och samarbeten, säger Jonas Fors, VD för SF Studios.

För närvarande har bolaget flera film- och TV-projekt i utveckling och i olika stadier av färdigställande.

I Sverige pågår förberedelserna på filmatiseringen av Vilhelm Mobergs Utvandrarna, som kommer att regisseras av Daniél Espinosa. I Norge färdigställs Børning 2 – On Ice, uppföljaren till 2014 års stor biosuccé Børning, i Finland har filmen blivit klar och tävlar dessutom i kategorin Un Certain Regard under Cannes filmfestival som startar om en vecka och i Danmark är bl.a. 2:a världskriget dramat Across the Waters i efterproduktion.

Utöver det planeras det för inspelningen av den engelskspråkiga thrillern Horizon Line som sätter igång under hösten 2016 och som kommer att regisseras av Babak Najafi.