Nyheter
2012-08-27

Topp-designers

Sveriges mest prestigefyllda designerpris Damernas Värld Guldknappen delades i lördags ut för 31:a gången på ett fullsatt Cirkus i Stockholm. Priset tilldelades Ulrika och Christopher Bjercke för Hunkydory. Priset Damernas Värld Guldknappen Accessoar gick till smyckesdesignern Maria Nilsdotter.

Att vinna Guldknappen var inte något paret Bjercke hade förväntat sig, även om de har fått ett flertal fina företagspriser.

– Men det har inte precis regnat in design awards, säger Christopher Bjercke. Därför känns det väldigt roligt med Guldknappen. Det är trots allt designen vi jobbar för.

– Det känns nästan overkligt. Jag blev jätteglad, men är faktiskt ganska chockad och överväldigad, säger Maria Nilsdotter på den oundvikliga frågan om hur det kändes när DV:s chefredaktör Martina Bonnier meddelade att hon var 2012 års vinnare.

I 31 år har tidningen Damernas Värld delat ut priset Guldknappen till svenska designers.

 Sedan 2010 koras, vid sidan om Guldknappen, även en vinnare av priset Guldknappen Accessoar. Alla vinnare av Guldknappen ingår i Nordiska museets, Sveriges största dräktmuseums, permanenta samlingar. Vinnarna utses av en professionell jury: Pär Engsheden, designer, Sara Winter, pressansvarig för Skobranschrådet, Emilia de Poret, stilikon och artist, Robert Nordberg, moderedaktör Damernas Värld, och Martina Bonnier, chefredaktör Damernas Värld.