Nyheter
2011-02-28

Bo Bedre: en evigt ung 50-åring

När danska magasinkungen Palle Fogtdal lanserade första numret av inredningsmagasinet Bo Bedre i mars 1961, så var det något helt nytt på den danska marknaden. Det var inte bara den första inredningstiteln, det var dessutom ett av de första special-titlarna som gavs ut för allmänheten. Bo Bedre blev snabbt det största magasinet på marknaden räknat i upplaga.

Femtio år senare (och efter 28 år i Bonnier Publications ägo) har Bo Bedre fortfarande en speciell plats i danska konsumenters hjärtan. Och med en upplaga på 78 000 och 400 000 läsare tar magasinet ledningen i sin nisch med nästan dubbelt så många läsare som närmaste konkurrenten.

– Det finns mer seriösa konkurrenter nu än förut, men vi är fortfarande unika. Vi fokuserar mer på design och arkitektur än vad som kanske är normalt för ett inredningsmagasin. Och det syns på våra läsarsiffror, där en långt större andel – 43 procent – är män än för den gängse inredningstiteln, berättar chefredaktören Erik Rimmer.

Erik, som har varit chefredaktör sedan år 2000, har en hel rad aktiviteter på gång för att fira jubilaren: en relansering av magasinet, ett “bookazine” (en hybrid mellan bok och magasin) som ska komma ut i maj och en auktion för att stödja unga formgivare, bland mycket annat. 

– Vi har gjort om formen i magasinet. Det är ett större format, och mer utrymme betyder mer innehåll – och mer plats att visa bilder som folk vill se. Den nya designen känns också mer exklusiv, med nya typsnitt och nya vinklar på artiklarna. Och i maj publicerar vi vårt “gyllene nummer” som är ett bookazine med danska hem från de senaste 50 åren, topp 50-listor, tips på hur man kombinerar klassiskt möblemang med den senaste designen, och en massa annat, säger Erik.

Bo Bedre samarbetar också med den danska möbelauktionssajten Lauritz.com som en del av firandet. Sajten kommer att auktionera ut produkter av nya unga formgivare:

– Det är inte bara ett sätt att fira oss själva, det är också en möjlighet att stödja den danska designvärlden och lovande unga formgivare som kanske inte har så många andra chanser att synas, förklarar Erik.

Bo Bedre satsar på events även utanför födelsedagsfirandet. Bland annat arrangeras temakvällar varje månad, som “lampkväll”, där läsarna får komma och träffa formgivare och se nya produkter på marknaden. Sponsrade samarbeten med inredningsbutiker är en annan aktivitet. Dessutom har magasinet en välbesökt webbplats. En norsk version av Bo Bedre lanserades 2004 och finska Divaani innehåller till viss del material från den danska 50-åringen.