Nyheter
2011-03-23

Bonnier Fakta och TV4 samarbetar kring mat

Sveriges Mästerkock är i full gång på TV4. Drygt 2 000 personer sökte till programmet och 14 gick till final. Den 20 april avgörs det vem av dem som blir Sveriges första mästerkock. Dagen efter utkommer boken med samma titel på Bonnier Fakta.

– Vi hade en bra dialog sedan tidigare i och med samarbetet kring Halv åtta hos mig-kokboken, så vi hörde av oss och berättade om det nya programformatet och på den vägen är det, berättar Bon-Hee Nilsson, head of licensing på TV4.

Egentligen började matsamarbetet mellan TV4 och Bonnierförlagen tidigare, i och med starten av sajten Recept.nu. Jonas Byström, förlagschef på Bonnier Fakta, säger att det är både spännande och utmanande att jobba med tv:

– De bokproduktioner som sker parallellt med tv-serier kräver mycket redaktionell kraft på kort tid. Vi ska i princip göra boken samtidigt som tv filmar. Men vi är mycket nöjda med slutresultatet, och vi får bra draghjälp försäljningsmässigt genom tv-programmet, det har ett enormt genomslag. När vi antog Halv åtta hos mig trodde vi på en försäljning på 6 000 ex, men nu är vi uppe i drygt 70 000 ex, berättar Jonas.  

Boken Sveriges Mästerkock innehåller deltagarnas egna recept, samt recept från jurydeltagarna – kockarna Leif Mannerström, Per Morberg och Markus Aujalay.

– Syftet med boken är att stärka varumärket Sveriges Mästerkock och få det att leva längre än perioden som programmet sänds i tv. Vi ser alltid över fler affärsmöjligheter kring våra varumärken just för att förlänga livslängden, tittarservicen och för att förbättra affären i helhet, säger Bon-Hee Nilsson.

Samarbetet mellan Bonnier Fakta och TV4 är inte över när mästerkocken har korats. Vinnaren får nämligen, förutom 250 000 kr, ett förlagskontrakt på en egen kokbok som planeras komma ut på Bonnier Fakta våren 2012. Morberg – Den stora matresan är också ett samarbete mellan TV4 och Bonnier Fakta, liksom en ny Halv åtta hos mig-kokbok som kommer ut till hösten.

– Vi hoppas naturligtvis på fler samarbeten framöver, om inte annat så tror vi att det kan bli en fortsättning på Sveriges Mästerkock och därmed många fler kokböcker! säger Bon-Hee Nilsson.