Nyheter
2016-01-08

Bonnier säljer Børsen till JP/Politikens Hus

Børsen är Danmarks ledande affärstidning och plattform för affärs- och finansnyheter, med en pappersupplaga på 48 000 exemplar som når nära 150 000 dagliga läsare, och vars digitala editioner har över 20 miljoner sidvisningar i månaden. I mediehuset Børsen ingår även Børsen Associated Media (BAM) som samlar danska Dagens Medicin, e-learningverksamhet och digitala managementhandböcker. 

Bonnier AB:s vd Tomas Franzén:

”Det här är en mycket bra affär för Bonnier. Genom försäljningen mobiliserar vi resurser för fortsatta investeringar och förvärv inom områden där vi ser möjligheter till framtida tillväxt och förbättrad avkastning. Det stärker oss i arbetet med att öka vår andel nya, primärt digitala, intäkter från 15 procent ifjol till 50 procent 2020.”

 ”Børsen har under Anders Krab-Johansens ledning utvecklats urstarkt och är idag ett mycket välmående mediehus med en journalistisk särställning som agendasättare i danskt näringsliv. I JP/Politikens Hus får Børsen en ägare som delar Bonniers utpräglat långsiktiga syn på medieägande”, säger Tomas Franzén. 

Utifrån sin kärnkompetens i det redaktionella innehållet har Børsen under de senaste åren framgångsrikt ställt om på en alltmer digital mediemarknad. Under åren 2012-2014 noterade Børsen tre rekordresultat i följd. Verksamheterna inom BAM har under dessa år gått från förluster till stark lönsamhet.

”Børsen är en självständig och tydlig röst i det danska medielandskapet. I JP/Politikens hus får Børsen en ägare som liksom Bonnier kombinerar affärsmässighet med en stark tradition av journalistiskt oberoende”, säger Anders Krab-Johansen, Børsens vd och chefredaktör.

Affären är villkorad av det danska konkurrensverkets godkännande. Prövningen förväntas ta omkring sex månader, varefter affären kan fullbordas.