Nyheter
2011-04-26

Mitt Kök korsar gränserna mellan magasin och tv-program

Att stå ut i mängden av mat-tidningar och tv-program kräver hårt jobb och god planering. Att samarbeta med en partner hjälper förstås också till. Det var så tankarna gick när TV4 och Expressen bestämde sig för att lansera sitt nya koncept Mitt Kök tillsammans. Mitt Kök är följaktligen både ett veckomagasin och ett helt nytt matkoncept i TV4, som framför allt kommer att synas i Nyhetsmorgon. Första numret kommer 4 maj och de första inslagen visas i tv den 2 maj.

– Vi gör tidningen och de gör TV-program. På så sätt vill vi snabbt bygga ett nytt varumärke. Vi kommer också att ha ett redaktionellt utbyte så att profilerna dyker upp både i TV och i tidningen, och en gemensam webbplats, berättar Anna-Clara Welander som är ansvarig för projektet på Expressen.

Det genomgående temat ska vara det svenska köket.

– Vi ska utforska svensk matkultur, från barkbröd till kebabpizza, säger Mattias Hägerlund som är projektledare på TV4.

Anna-Clara Welander fyller i:

– Det som skiljer Mitt Kök från andra matmagasin är att den är prisvärd med sina 15 kronor, folklig och tillåtande. Vi är inte rädda för smör och grädde!

Men det där med att sticka ut då, hur gör man mer konkret? Mattias har en förklaring:

– Även om allt i matväg är gjort sedan tidigare så är målet att detta ska vara det gamla Middagstipset 2.0, det vill säga nytt tänk i presentation, recept och genomförande. Det som skiljer Mitt Kök från andra är att vi hoppas gå lite djupare i matlandet Sverige. Vi kommer att satsa på två helt nya kockar som ska vara värdar i den här satsningen.

Anna-Clara menar att den största utmaningen är gratisrecepten, både de som finns på webben och de i matbutikernas medlemstidningar, som går ut i stora upplagor till kunderna.

– Själva samarbetet mellan oss och TV4 är också en utmaning i sig. Vi kommer från olika kulturer och lite olika målgrupper. Men det är väldigt roligt och ska bli spännande och lärorikt, säger hon.