Nyheter
2009-03-17

Sköna hem 30 år

Sköna hem är en av Sveriges äldsta inredningstidningar. Tidningen startade 1979, och har en upplaga är 92 600 ex (TS Helår 2008), och en räckvidd på 430 000 läsare (Orvesto Konsument 2008 Helår). I torsdags firades 30-årsjubileet påLe Bon palais i Stockholm med 250 inbjudna gäster – en mix av redaktion, annonsörer, frilansare, gamla medarbetare, inredare, formgivare och annat branschfolk. Det var ett “dubbel-event” – förutom 30-årsfirandet passade man också på att dela ut Sköna hemsutmärkelse Årets möbel, som i år tilldelades designern Anna von Schewen för stolen Twist. Dessutom fanns det en nostalgiutställning med Sköna hem-omslag från olika epoker.

Grattis Claes Blom, chefredaktör! Hur håller man sig på topp i 30 år?

— Jag tror att det beror på att Sköna hem har ett grundkoncept som man aldrig har avvikit från. Det består av tre delar: trend, tradition och kvalitet, och den blandningen är faktiskt unik. Det gäller att vara samtida, men lagom samtida. Tiderna och smaken och modet ändras, men inte Sköna hem. Vi bygger på ett seriöst inredningsintresse kombinerat med ett seriöst kunnande.

Hur kommer läsarna märka av jubileet?

— Dels har vi i varje nummer under hela året en tävling där läsarna kan vinna exklusivt utvalda designföremål från kända märken och formgivare. Förutom våra ordinarie 14 nummer per år kommer vi också ut med två specialutgåvor: Sköna hem Sommar & outdoor living och Sköna hem Skapa stilen.

Hur påverkas ett glassigt inredningsmagasin som Sköna hem av de tuffa tiderna?

— Det är klart att vi märker av en lite sämre annonsingång, men är det något man brukar bry sig om under sämre tider så är det hemmet. Jag är övertygad om att det kommer att bli en utslagning i inredningsavdelningen i tidningshyllan. Som arkitekten Eero Koivisto sa i en intervju i vårt förra nummer: “Det är under lågkonjunkturen som skräpet sållas bort.” Och när det vänder är jag säker på att vi kommer att stå ännu starkare och ha tagit ännu fler marknadsandelar.