Nyheter
2012-03-01

Tidningen i Form firar 25 år

När Bonnier Publications startade tidningen i Form år 1987 var läsekretsen en helt annan än dagens läsare, d.v.s. kvinnor intresserade av en hälsosam livsstil.

– Det var en tidning för både män och kvinnor: det lyckliga barnlösa paret som joggade i parken och hade massor av tid och pengar att skämma bort sig med, säger chefredaktör Karen Lyager Horve. Det var först 1999 som man beslutade sig för att göra det till en hälsotidning för kvinnor och “vi sparkade ut männen”, säger Lyager Horve.

Även om konceptet och läsarna har förändrats över tid – Lyager Horve var med från starten, även om hon tog en 11 år lång paus och kom in som chefredaktör 1998 – ges tidningen fortfarande ut i relativt identiska utgåvor i alla de fyra nordiska länderna, Sverige, Danmark, Finland och Norge, precis som i början.

– Vi tror helt enkelt att kvinnorna i de fyra länderna delar samma dröm om att bli sitt lyckligaste och mest vältränade jag, säger hon. Men under de senaste åren har vi infört fler landsspecifika sidor, eftersom receptet för en god hälsa, i synnerhet kosten, har påverkats av mycket starka nationella trender, som GI och LCHF i Sverige och högproteindieter i Danmark.

I januari 2012 lanserades en ny frågespalt där läsarna får svar av nationella experter – i Sverige t.ex. Olga Rönnberg, som just nu är känd som en av tränarna i TV4:s Biggest Loser, och näringsexperten Fredrik Paulún, vars populära böcker ges ut av Bonnier Fakta. I Danmark har Michelle Kristensen och Christian Bitz, båda kända från tv, medverkat.

– Vi har också gjort fler lokala förändringar av nyhetssidorna och temaartiklarna än tidigare, säger Lyager Horve. Som gränsöverskridande tidning behöver vi bara göra ett fåtal smarta men nödvändiga förändringar.

Tidningen firar sitt 25-årsjubileum genom att ge ut ett extra stort födelsedagsnummer i mitten av maj.

– Men det är inte riktigt är i Forms stil att vara nostalgisk, säger Lyager Horve. Vårt fokus är på nutiden och framtiden, så de flesta av våra artiklar i 25-årsjubileumsnumret kommer att peka framåt. Men vi har identifierat några av de prenumeranter som har varit oss trogna under alla dessa år. En från varje land kommer att få en trevlig överraskning från oss och chansen att berätta sin historia i tidningen. Vår danska veteran är rallyförare. Varje kväll i 25 år har hon läst sin i Form innan hon somnar.

En av utmaningarna för tidningen är att överbrygga gapet mellan läsare som länge har fört en hälsosam livsstil och “nybörjarna”.

– Det är svårt att hålla båda nöjda i en och samma tidning, säger Lyager Horve. Trots detta lyckas tidningen med att göra en skillnad i sina läsares liv. Jag blir väldigt stolt varje gång jag träffar en läsare som berättar för mig att i Form har förändrat hennes liv – eller kanske till och med räddat det! säger hon. Före detta soffpotatisar som har lyckats springa 5 km eller till och med maratonlopp genom att följa träningsprogrammen i tidningen. Kvinnor som har lärt sig att äta smartare och bättre tack vare i Form och fått massor av ny energi och kanske en mer hälsosam vikt. Kvinnor som känner sig mer bekväma med sig själva och sina kroppar för att vi har lärt dem att sätta upp ett mål och arbeta mot det. När vi lyckas ge läsaren känslan av att “ja, jag är så stark!” så har vi lyckats.