Nyheter
2011-04-18

TV4Nyheternas största satsning på fyra år

Ikväll lanseras den största förändringen av TV4Nyheterna på fyra år. Det blir ny grafik, nya vinjetter, logotyper och musik, och studion har också byggts om. 22-sändningen blir en hel timme med nyheter och fördjupning måndag till torsdag.

– Vi har pratat i 15 år om att göra längre nyheter på kvällen men först nu vågar vi göra det eftersom 22:an går så bra. Det är nu den största nyhetssändningen bland tittare under 60 år, säger Göran Ellung, programdirektör för nyheter och aktualiteter.

TV4 har totalt 25 lokal-tv-stationer i Sverige. Med nysatsningen kommer de lokala sändningarna att integreras mer i de stora nyhetssändningarna. Samtidigt tas Lokalnyheterna 18.30 bort.

– För första gången “gifter sig” de lokala nyheterna med riksnyheterna i alla sändningar. Min förhoppning är att den samlade nyhetskraften innebär en mycket attraktiv och stark nyhetsservice som tilltalar våra tittare, säger Göran Ellung.

Varje sändning profileras av ett huvudankare. För 19-sändningen blir det Anna Lindmarker eller Ulrika Nilsson, för 22-sändningen Bengt Magnusson. I båda blocken tar Maud Bernhagen hand om sporten och Rafaela Lindberg Ekonominyheterna.

Sist men inte minst blir det ökat fokus på interaktivitet. Nyhetskanalen.se och väderkanalen.se slås ihop och blir nyheterna.se. Under 22-sändningen kan tittarna interagera med redaktionen via sajten och via Twitter med hastaggen #nyheterna. En moderator finns på plats i kontrollrummet och leder diskussionen. Utvalda kommentarer visas i tv-rutan. 

– Möjligheten att kunna följa en nyhetssändning samtidigt som det går att diskutera eller ställa frågor har lockat rekordpublik på nätet och bidragit till att vässa redaktionens journalistik. Dessutom visar de satsningar som gjordes i samband med katastrofen i Japan och stora sportevenemang som handbolls-VM att interaktivitet i samband med direktsändningar är något som tittarna uppskattar, säger Anne Lagercrantz, nyhetschef.