1,800 lärare registrerat sig för Filmtegration
1 800 SFI-lärare: Så har svensk film gjort skillnad i undervisningen av nyanlända
I september lanserade C More initiativet ”Filmtegration” som gör det möjligt för SFI att använda svensk film i undervisningen. Sen dess har 1,800 lärare registrerat sig för tjänsten – och 8 av 10 upplever att filmerna gör det roligare för eleverna att lära sig både svenska språket och kulturen. Nu släpps ytterligare tre filmer för Filmtegration: ”Måste gitt”, ”Jätten” och Beckfilmen ”Steinar”.
Över 1 800 lärare, tusentals filmvisningar och tiotusentals elever. Men också livliga diskussioner om allt från seder och kulturskillnader till jämställdhet och kärlek. Det är facit efter en termin med Filmtegration, som sedan lanseringen innehållit sex svenska klassiker: Sällskapsresan, Så som i himmelen, Mitt liv som hund, Adam & Eva, Black Jack och Grabben i graven bredvid. Till varje film finns ett utbildningsmaterial som utvecklats tillsammans med SFI-pedagoger från Eductus. Det innehåller bland annat övningar och diskussionsfrågor till utvalda klipp från filmerna, samt stöd till lärare för planering av lektioner.
– Det är uppenbart att svensk film väckte ett stort intresse inom SFI-världen, gensvaret på Filmtegration var lika direkt som det var stort. Flera hundra lärare registrerade sig redan första dagen och antalet växer fortfarande. För att fortsätta utveckla tjänsten har vi följt upp hur innehållet används, säger Johan Gustafsson, kommunikationschef på C More.
En undersökning bland lärare från 67 kommuner visar nu hur lärare som använt Filmtegration upplever effekterna i klassrummet. Till exempel upplever 8 av 10 att filmerna gjort det roligare för nyanlända att lära sig svenska språket och kulturen, och över hälften menar även att inlärningen blir enklare. På frågan hur Filmtegration har gjort undervisningen enklare eller roligare tycker 80 % att textningen gjort det enklare att lära sig nya ord och begrepp. Nästan lika många menar att eleverna genom filmerna fått ta del av ett mer autentiskt språkbruk. En majoritet av lärarna instämmer även i att filmernas undervisningsmaterial har underlättat planeringen av lektioner, och att Filmtegration har gjort att man kunnat prata om ämnen som tidigare varit svårt att ha diskussioner kring i klassrummet.
– Första gången vi använde filmerna märkte vi att många kände sig obekväma vid intima scener, några lämnade till och med klassrummet. Nu pratar vi om detta innan filmen, och väljer bland filmerna tillsammans med eleverna. En positiv effekt är att detta skapat naturliga diskussioner om viktiga saker som kärlek, jämställdhet och andra stora livsfrågor, säger Irene Sandberg, SFI-lärare i Fagersta.
För nästa våg av Filmtegration kommer tre nya filmer, Jätten, Beck – Steinar och den tvåfaldigt Guldbaggenominerade filmen Måste gitt (nominerad för ”Bästa manus” och ”Guldbaggens publikpris”). Till filmerna kommer tillhörande utbildningsmaterial, men också uppdaterade utbildningsmaterial till tidigare filmer, med förbättringar och nya inslag utifrån lärarnas feedback.
Filmtegration har möjliggjorts genom finansiering från Bonnier Social Impact, ett initiativ inom Bonnier för satsningar som skapar samhällsvärden.
Mer att läsa
Bonnier AB säljer Bonnier Broadcasting till Telia
Bonnier AB avyttrar Bonnier Broadcasting med varumärkena TV4, C More och finländska MTV till Telia Company för 9 200...
TV4 Offers Election Videos to Language Classes
Sweden’s TV4 Offers Election Program to Language Classes As part of its ambition to make the 2018 election in...
TV4 erbjuder valspecial till språkklasser
TV4 har som ambition att göra valet 2018 till allas angelägenhet och har nu vidareutvecklat C Mores framgångsrika språkprojekt...
1,800 Teachers Registered for Filmtegration
1,800 Swedish for Immigrants Teachers: How Swedish films have made a difference in teaching new immigrants. In September 2017,...
Filmtegration From C More
“C More is the leading streaming service for Swedish films and series, and we are always looking for new...