Nyheter
2013-06-20

Kanal för whistleblowers

Avslöjandena från The Guardian och Washington Post nyligen om att den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA har övervakat e-post och sociala medier i utlandet har dominerat nyhetsrapporteringen i nästan alla medier. Samtidigt har frågan om så kallad whistleblowing diskuterats flitigt.

På Dagens Nyheter har man redan under en längre tid sett till så att läsarna kan lämna anonyma tips på ett säkert sätt. 

– Tips från läsare är en av de viktigaste råvarorna för en tidningsredaktion och många gånger helt avgörande för att komma de stora avslöjandena på spåren, säger Mattias Carlsson, reporter på Dagens Nyheter och en av de ansvariga för DN Granskar.

Initiativet lanserades i höstas som en ny kanal för att ta emot nyhetstips från personer med känslig information och som vill vara anonyma.  

– DN Granskar ger läsarna möjlighet att lämna information till redaktionen utan att behöva skicka mejl eller uppge vem de är, vilket ökar säkerheten. Systemet har säkerhetstestat i flera omgångar. All information krypteras och endast ett begränsat antal medarbetare har tillgång till tipsen, säger Mattias Carlsson.

Arbetsmetoden är klassisk – tipsen kan resultera i en ny serie granskande reportage eller bli den saknade pusselbiten som gör en befintlig artikel mer fullständig – men har nu fått en modern twist genom att säkerhetsaspekten är så mycket mer komplex i den digitala eran.

– Kampen om de bästa nyhetstipsen är lika viktig som kampen om läsarna, säger Mattias Carlsson. Dagens Nyheters höga trovärdighet gör att vi har goda möjligheter att konkurrera med Svt:s Uppdrag Granskning och radions Radioleaks om den bästa informationen. Vi har också en lagstadgad skyldighet att skydda våra uppgiftslämnare och då gäller det att ha så säkra system som möjligt.