Nyheter
2013-11-26

Onlineinvestering

Tidigare i november annonserades att affärsområdet News Sweden letar efter digitala startups att investera i.  I en artikel i Dagens industri tillkännagavs den femte och senaste investeringen: sök- och jämförelsesajten HittaHem.se. Köpet gjordes gemensamt av dagstidningarna Dagens industri, Dagens Nyheter och Sydsvenskan.

Vi pratade med Henrik Stangel, vd för Dagens industri, om investeringen.

Varför investerar News Sweden i HittaHem.se?

Vi ser att marknaden för bostadsförsäljning successivt har utvecklats och behoven hos såväl mäklare som säljare och köpare har förändrats. En allt större del av bostadsobjekten omsätts nu innan de utannonseras. Det finns mäklare som uppger att mellan 20-40% av objekten aldrig utannonseras utan omsätts direkt genom de kontakter som mäklarna redan har i bevakningslistor mm. HittaHem.se har såväl alla de objekt som idag ligger på Hemnet, men kommer även ha de objekt som mäklarna väljer att endast marknadsföra genom sina egna hemsidor. HittaHem.se har även skapat funktionalitet för säljarna själva att pröva intresset för sina objekt innan de slutligen vänder sig till en mäklare med ett förmedlingsuppdrag. HittaHem.se bygger på så sätt en marknadsplats som även innehåller en “förmarknad” och som idag är något nytt på marknaden. HittaHem.se kan på så sätt fungera som en effektiv brygga mellan säljare, köpare och mäklare.

Hur ser ni på utvecklingspotentialen i Hittahem.se?

Det handlar om att växa med lönsamhet. Modellen fungerar genom att låta mäklare använda HittaHem.se som en plattform för att hitta prospektiva kunder, där de och säljarna kan testa och bygga intresse för objekten, och sedan köpa tillgång till de intressanta kunderna från HittaHem.se. Sajten är gratis att använda för säljare och mäklare kommer betala för de faktiska prospekten som genereras. Intäktsmodellen bygger med andra ord inte på bannerannonser på sajten, utan på att koppla ihop säljare, köpare och mäklare. Givet att det omsätts nära 200 000 bostäder varje år så borde redan en mindre andel av detta kunna generera betydande intäkter. Vi tror definitivt att vi skall kunna skapa Sveriges största och bästa digitala mötesplats för bostadsmarknaden inom loppet av 2-3 år.