Nyheter
2013-02-19

Paul Hansen vinner topp-pris

Bilden visar en smal gata med arga och sorgsna män som bär kropparna av två små pojkar lindade i tyg. Bilden togs i november 2012 av den prisbelönte fotograf Paul Hansen från Dagens Nyheter, men det var inte förrän han såg bilden på tidningens omslag som han insåg hur kraftfull den var.

På fredagen utmämndes bilden till Photo of the Year av World Press Photo, den mest prestigefyllda internationella tävlingen för bildjournalistik, som grundades 1955. Hansens seger är första gången ett svenskt fotograf har vunnit priset.

– Styrkan i bilden ligger i kontrasterarna mellan ilskan och sorgen hos de vuxna med barnens oskuld. Det är en bild jag kommer aldrig att glömma, säger Mayu Mohanna, jurymedlem från Peru.

Hansen beskrev hur fotot togs i en artikel nyligen i DN:

– Det fanns hundratals människor. Alla grät, alla skrek. De var arga och ledsna. Det var en kakofoni av ljud och känslor. Och där var jag, sprang runt och försökte översätta allt detta till en femhundradels sekund.

För Hansen, som är inte främmande för att vinna priser, är priset mer än bara en ära. Han hoppas att all uppmärksamhet på något sätt kan bidra till att lindra konflikter runt om i världen.

– Priset får oss att diskutera bildjournalistik, får oss att inse hur viktigt det är. Om vi​​, media, kan bidra till att belysa allt detta mörker, kanske vi kan tvinga världens ledare att tänka två gånger. Jag kanske är naiv. Men människor har en röst genom bilder. dessa två små pojkar finns över hela världen nu.