Nyheter
2016-06-22

Bonnier Growth Media investerar i Natural Cycles

Den Stockholmsbaserade startupen Natural Cycles tar in 50 MSEK i en A-runda från Bonnier Growth Media och de befintliga investerarna Sunstone och E-ventures, för att växla upp sin internationella expansion och genomföra ytterligare kliniska studier.

Natural Cycles är en fertilitetsapp som i kliniska studier visat sig lika effektiv som p-piller på att förebygga graviditet. Appen Natural Cycles lanserades 2014 och har mer än 100 000 användare i 161 länder, merparten av användarna är svenskar. Efter sitt första helår 2015 kunde Natural Cycles redovisa intäkter om närmare 17 MSEK (2 MUSD).

Med det nya kapitaltillskottet satsar Natural Cycles nu på att bygga ut teamet, som för närvarande består av 12 personer; att växa internationellt med fokus på USA; samt att bedriva ytterligare kliniska studier inom området preventivmedel och fertilitet.

“Vi har under de senaste två åren kunnat visa att vår app är något som kvinnor vill ha och behöver. Natural Cycles är ett välmående företag – kvinnor betalar för appen, de använder den praktiskt taget varje dag och viktigast av allt – de älskar den. Vi är verkligen stolta över att ha kunnat förbättra så många kvinnors liv “, säger Elina Berglund, CTO och grundare av Natural Cycles som, efter att ha varit en del av det forskarteam som upptäckte Higgsbosonen vid CERN, startade Natural Cycles tillsammans med sin man.

Inom den medicinska världen har man börjat få upp ögonen för appen och erkänna dess värden – Kristina Gemzell, ledande svensk forskare inom reproduktiv hälsa sitter i bolagets advisory board och genomför kliniska studier med Natural Cycles.

”Vi är på väg att bygga ett stort företag och finansieringen kommer främst att användas till rekrytering. Natural Cycles verkar inom ett mycket komplext område med många intressenter – kvinnor, läkare, regulatorer. Det är avgörande att vi hittar en bra balans mellan det konsumentnära och det medicinska. Vi vill kombinera det bästa från de två världarna läkemedel och teknik – och bygga ett starkt varumärke som står på en stabil forskningsgrund. Vi är väldigt glada över att ha Bonnier med på vår resa. Det är framför allt deras långsiktighet, konsumentfokus och engagemang för att skala upp vår affär som gör Bonnier Growth Media till en fantastisk partner för oss, säger Raoul Scherwitzl, grundare och vd.

”Natural Cycles har en unik produkt och ett team i absolut toppklass med en kombination av vetenskaplig-, teknisk- och affärskompetens. För oss känns det som en perfekt matchning för Bonnier Growth Media, med vårt fokus på stötta ambitiösa entreprenörer som bygger exceptionella digitala konsumentföretag, där vi kan tillföra värde genom konsumentförståelse och hur man tar verksamheten vidare och skalar upp. Natural Cycles mission att varje graviditet ska vara önskad, är inte bara en engagerande strävan vi gärna är en del av, vi är också övertygade om att det är en utmärkt affärsmöjlighet “, säger Ulrika Saxon, vd för Bonnier Growth Media.

Bonnier Growth Media är det affärsområde inom Bonnier som fokuserar på tillväxtbolag. Här finns några av de snabbast växande bolagen inom koncernen, så som podcast-plattformen Acast, VR-studion Resolution Games och cashback-tjänsten Refunder.


 

Natural Cycles är en säker, hälsosam och lättanvänd fertilitetsapp för kvinnor som baseras på deras kroppstemperatur. Den används för att förebygga, planera och följa upp graviditeter. Appen och bolaget skapades av paret Dr Elina Berglund och Dr Raoul Scherwitzl.

Med varsin doktorsexamen i fysik använde de sin matematiska kunskap för att utveckla algoritmen till appen Natural Cycles. Elina Berglund var forskare vid CERN och en av de fysiker som var med vid upptäckten av Higgsbosonen, som ledde till Nobelpriset 2013.

Natural Cycles mission är att utbilda och stärka kvinnor att ta kontroll över sin fertilitet och framtid, kring en vision där varje graviditet ska vara önskad. Utöver appen, bedriver Natural Cycles forskning inom området preventivmedel och fertilitet.