Nyheter
2022-09-06

Bonnier Ventures ny delägare i sjukvårdsbolaget Medoma

Bonnier Ventures går in som delägare i det svenska bolaget Medoma som genom avancerad medicinteknik ger akut sjuka patienter möjlighet att vårdas i sina hem i stället för på sjukhus.

– Vi är stolta över att stötta Medomas enastående team i deras uppdrag att förbättra sjukvården, säger Sofia Hasselberg, Investment Director på Bonnier Ventures.

Healthtech är ett av Bonnier Ventures prioriterade områden och därför har bolaget nu tagit en signifikant minoritetspost i Medoma. 

Det svenska sjukvårdsbolaget har precis genomfört sin seed-runda. Finansieringsrundan leddes av Bonnier Ventures tillsammans med Inventure. Bland de som deltog fanns även de befintliga delägarna VNV Global, Sophia Bendz genom Cherry Ventures, Sven Hagströmers Biovestor och familjen Gabriel Urwitz investeringsbolag AB Segulah. 

– Överbeläggningar och platsbrist på sjukhusen utgör allt större utmaningar för sjukvården, med såväl hotad patientsäkerhet som ökad arbetsbelastning för sjukvårdens personal. Medoma bidrar till att lösa det här problemet genom att utveckla teknik och arbetssätt som ger akut sjuka patienter möjlighet att vårdas i sitt eget hem i stället för att läggas in på sjukhusens vårdavdelningar. Modellen som kallas ”virtuella vårdavdelningar” är väl beprövad och har blivit uppskattad av både patienter och vårdpersonal i exempelvis USA. Nu blir den verklighet även i Sverige, säger Sofia Hasselberg.

Medomas koncept lanserades i Sverige 2021. Tjänsten består av en kombination av avancerad medicinteknik, övervakningscentral som är uppkopplad dygnet runt och ambulerande vårdpersonal som behandlar patienterna i deras egna hem. Under hösten erbjuds konceptet till patienter i Region Stockholm genom Medomas unika samarbete med Capio S:t Görans Sjukhus.

– Digitaliseringen av primärvården har få missat. Vi är övertygade om att nästa våg av framtidens sjukvård kommer att ske för de akuta, inneliggande patienterna inom slutenvården. Genom Medomas virtuella vårdavdelningar kan patienterna vårdas i sina hem i stället för på sjukhus, för hela eller delar av sina akuta vårdförlopp, säger Johan Nordenström, Medomas vd och medgrundare.

– Vårt mål är att långsiktigt bygga en fantastisk vårdupplevelse med patientens bästa för ögonen. På vägen behöver vi partners som Bonnier-gruppen och Bonnier Ventures som har en värdegrund som präglas av medmänsklighet, samhällsnytta och långsiktighet. Vi är exalterade över att få möjlighet att bygga ett vårdbolag i världsklass från grunden tillsammans med Bonnier Ventures.

För mer information kontakta:
Sofia Hasselberg, Investment Director, Bonnier Ventures, telefon: +46 70 916 37 60.
Johan Nordenström, vd Medoma, telefon: +46 70 678 00 74.